Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13:00 - 16:30 uur

Wie kent de rebelse kapelaan Miedema?

by admin

Wie kent de rebelse kapelaan Miedema?

Ed Miedema is een priesterzoon uit Sint Tunnis. Na zijn priesterwijding in 1938 werkte hij eerst als kapelaan in Ottersum en tussen 1940 en 1950 was hij verbonden aan de Sint Martinuskerk van Gennep. Hij raakte al vroeg in de oorlog betrokken bij de hulp aan geallieerde vluchtelingen en onderduikers. Hij gaf leiding aan de plaatselijke Limburgse Onderduikorganisatie in Gennep en verspreidde verschillende illegale bladen waaronder ‘Ons Volk’. Zijn schuilnaam was ‘Bas’.

Het waren vormende jaren. Ze bepaalden zijn sociale richting. Het lijkt erop dat zijn eigenzinnige manier van werken en koppige karakter hebben bijgedragen aan de vele overplaatsingen en uitgestelde promotie als pastoor. Pas 23 jaar na zijn priesterwijding in 1961 werd Miedema pastoor in de Michaëlkerk in Schaesberg waar zijn vernieuwingsdrang zorgde voor een conflict met de deken en de bisschop. Dit lokale parochieverhaal zou nationaal bekend worden en de geestelijke gemoederen behoorlijk in beroering brengen.

Biografie
Voor een biografie over deze spraakmakende pastoor is journalist Katja Kreukels op zoek naar mensen die kapelaan Miedema of zijn latere echtgenote Gonnie Hermsen nog gekend hebben.
Katja is vooral op zoek naar informatie over de ‘Gennepse’ jaren van de roemruchte kapelaan.

Lezing
In het kader van de jubileumfeesten n.a.v. 80 jaar vrijheid organiseert Het Petershuis volgend jaar een lezing over kapelaan Miedema tijdens de oorlogsjaren. Het boek is dan waarschijnlijk nog niet af, maar Katja kreukel komt dan wel naar Gennep om haar verhaal over kapelaan Miedema te vertellen.

Heeft u een tip? Stuur dan een mail naar: katjakreukels@planet.nl of naar secretarishetpetershuis@gmail.com