Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13:00 - 16:30 uur

Nationale archeologiedagen 15-16 juni 2024

by admin

Het programma

In de binnentuin van Het Petershuis kun je zelf aan de slag: graven maar. Als je iets hebt gevonden dan maak je het schoon en misschien kun je het nog restaureren. Dat doe je dan samen met iemand van de stichting Monarch. Dat gebeurt in de kelder van het stadhuisvlakbij het museum. In die kelder zie je trouwens ook nog een heel oude gevangeniscel! Als een echte archeoloog ga je aan de slag. Is je opgegraven schat schoon en gerestaureerd dan ga je naar de Kenniskeuken in de bibliotheek. Daar ga je beschrijven wat je gevonden hebt en word je schat gefotografeerd. Mensen van de Stichting Erfgoed Gennep helpen je daarbij.

Ben je klaar met alles, dan heb je het diploma Gennepse schatgraver verdiend! Tenslotte ga je weer terug naar het museum. Samen met iemand van het museum zoek je een mooi plekje uit om jouw vondst tentoon te stellen. Jouw familie en vrienden kunnen in de tentoonstelling bekijken wat jij opgegraven hebt.Omdat Gennep al een heel oud stadje is, is er in de bodem nog heel veel te vinden. In het Petershuis zie je veel archeologische vondsten zoals glaswerk van de Romeinen of aardewerken borden en kannen uit de Middeleeuwen. Dus graven in Genneps grond levert soms verrassende vondsten op.

Het verslag van deze dagen

Het was zaterdag 15 en zondag 16 juni gezellig druk. Ouders kwamen met hun kinderen naar het Petershuis om in de tuin op een speciaal geprepareerd deel te zoeken naar “schatten” in de grond, precies zoals een archeoloog dat in de praktijk doet. Daarna namen ze de schatten mee naar de archeologiekelder, waar ze onder leiding van stadsarcheoloog Jan Wessels de scherven wasten en indien mogelijk reconstrueerden. Vervolgens gingen ze naar de Kenniskeuken op de benedenverdieping van de bibliotheek. Daar werd hun vondst geregistreerd en gefotografeerd. Bovendien ontvingen de amateur-archeologen een  heus diploma! Al met al een geslaagde kinderactiviteit die tot doel had de interesse in archeologie te stimuleren.