Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13:00 - 16:30 uur

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ontmoeting II | 6 kunstenaars uit 6 landen | 7 juli t/m 25 augustus 2019

7 juli 2019 t/m 25 augustus 2019

‘ONTMOETING II’; MUSEUM  HAAKT IN OP THEMAJAAR

NIEUWKOMERS EXPOSEREN IN HET PETERSHUIS

 

GENNEP.Vanaf zondag 7 juli 2019 gaan in het Gennepse “Museum Het Petershuis” voor de tweede keer de deuren open voor een thematentoonstelling in het kader van het ‘Jaar van de Ontmoeting’. Werd de afgelopen winter de culturele achtergrond in beeld gebracht van een aantal in Gennep wonende migranten, tijdens de zomermaanden kunnen museumbezoekers genieten van een keur aan kunstwerken, gemaakt door in onze omgeving gevestigde kunstenaars, afkomstig uit andere landen in Afrika, Azië en Europa.

Tevens zijn objecten in de expositie opgenomen die afkomstig zijn uit de bijzondere verzameling Afrikaanse volkskunst van Ursula Voorhuis uit Sint Agatha.

 Ahmed Magzoub woont in afwachting van een beslissing op zijn asielaanvraag in het AZC in Winterswijk. Zij zijn gevlucht uit Soedan. In verband met zijn huidige leefsituatie maakt Magzoub zijn werk met eenvoudige middelen zoals balpennen, potlood, houtskool en wasco, vaak op standaard kopieerpapier. Zijn tekeningen herinneren aan de mensen die hij heeft achtergelaten in Afrika en verbeelden thema’s als vlucht, vrijheid en toekomstverwachting.

Brita Seifert is afkomstig uit de voormalige DDR. Zij woont en werkt in Aijen. Seifert heeft in 2013 een solo-expositie in Museum Het Petershuis gehad waarin zij haar magisch-realistische schilderijen en tekeningen toonde. Over haar tekeningen zegt zij: “Deze werken zijn een soort van getekende schilderijen. Net als in de technieken van de oude meesters, zijn mijn tekeningen opgebouwd in veel doorschijnende lagen”. De expositie “ONTMOETING II” omvat een aantal van haar indringende portrettekeningen.

Burhan Mohammad is Palestijn en afkomstig uit Syrië, alwaar hij als decorbouwer werkte voor theaters en televisie en als docent tekenen en pottenbakken in culturele centra. Tegenwoordig woont hij in de Duitse stad Geldern. Zijn abstracte houten sculpturen oogsten nationaal en internationaal veel waardering en zijn onder meer tentoongesteld in China. Ze zullen nu te zijn in Museum Het Petershuis.

Jamshid Haji Rasoul is een uit Iran afkomstige fijnschilder. Hij woont in Nijmegen. Zijn schilderijen zijn sfeervolle portretten, landschappen, stillevens en dieren. De kleurpigmenten voor zijn olieverfschilderijen stelt hij zelf samen. Het schilderstalent van de nu 66-jarige Rasoul werd in Iran al op jonge leeftijd ontdekt. Op 25 jarige leeftijd mocht hij als docent aan de academie voor beeldende kunsten in Isvahan beginnen. De olieverfschilderijen die hij nu tentoonstelt zijn gemaakt in zijn Nederlandse periode.

Karim Rachid Omayri werd geboren in de Iraakse hoofdstad Bagdad, maar woont en werkt thans in Apeldoorn. Tussen 1987 en 1995 genoot hij zijn kunstopleiding aan de academie voor beeldende kunsten in Bagdad. Naast de technieken van de oude meesters leerde hij daar een eigentijdse en persoonlijke visie te ontwikkelen, waarbij de combinatie van beeld, materiaalgebruik en zeggingskracht uitgebreid aan bod kwam. Zijn werk getuigt hiervan. Omayri gebruikt traditionele materialen als verf, keramiek en papier-maché. Maar als het werk erom vraagt past hij ook diverse kunststoffen toe, zoals siliconen en acrylaten.

Mamadoe Casema, afkomstig uit Guinee,kwam zo’n 20 jaar geleden naar Nederland en woont nu in Nijmegen. Hij heeft altijd een passie gehad voor het werken met hout. Acht jaar geleden is hij zich daarin gaan specialiseren en sinds drie jaar legt hij zich toe op inlegwerk. Hij (her-)gebruikt daartoe vele houtsoorten, zoals eiken, wengé, purperhout, padouk, beuken en het uit Brazilië afkomstige (lichte en donkere) sesamhout.  Al zijn objecten zijn handgemaakt.

Ursula Voorhuis verzamelt al meer dan 60 jaar voorwerpen die behoren tot de volkskunst in Afrika en Azië. Als onbetwiste kenner op dit gebied heeft zij een samenhangende collectie opgebouwd waar menig volkenkundig museum jaloers op zou zijn. Ter gelegenheid van deze expositie heeft zij een aantal objecten uit Afrika aan het museum ter beschikking gesteld.

De expositie‘ONTMOETING II’ wordt op zaterdag 6 juli 2019 geopend en is van 7 juli t.e.m. 25 augustus 2019 te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 16:30 uur. De toegang is vrij; er wordt een donatie gevraagd waarvan de bezoeker zelf de hoogte bepaalt. Meer informatie op www.museumhetpetershuis.nlen www.liefdevoorlimburg.nl

 

Gegevens

Begin:
7 juli 2019
Einde:
25 augustus 2019
Evenement Categorie:
Site:
museumhetpetershuis.nl