Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13:00 - 16:30 uur

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

KERAMIEK, KUNST OM TE PRONKEN

27 juni 2020 | 13:30 t/m 23 augustus 2020 | 17:00

Zowel in het stadje Gennep als in  de hele regio Noord-Limburg hebben altijd veel pottenbakkers gewoond. De ligging aan twee rivieren  garandeerde deze ambachtslieden voldoende aanvoer van klei en bood hen ook de mogelijkheid om hun producten te transporteren naar ver afgelegen afzetmarkten.  Bij archeologisch onderzoek in de oude binnenstad van Gennep zijn enkele pottenbakkersovens blootgelegd, recentelijk nog in de Zandstraat nabij de locatie van de voormalige Zandpoort. Bekend is dat er op meerdere plaatsen pottenbakkersfamilies hebben gewoond en gewerkt. Omstreeks 1805 waren het er zelfs vijftien.

De collectie van Museum Het Petershuis omvat onder meer een interessante verzameling historisch aardewerk met stukken die gevonden zijn tijdens archeologisch onderzoek. Maar het museum herbergt ook een prachtige verzameling hedendaags keramiek. Het belangrijkste deel hiervan is een in bruikleen verkregen collectie die in 2002 is aangekocht door de gemeente Gennep in samenwerking met het Noord-Limburgs Pottenbakkers Collectief, tijdens de jaarlijkse internationale pottenbakkersmanifestatie Keramisto. De tot deze verzameling behorende objecten zijn stuk voor stuk van zeer hoog niveau.

Normaliter is de gewelvenkelder van het museum het decor waarin Museum Het Petershuis het grootste deel van de collectie toont en waar ook uitleg wordt gegeven over de potjesindustrie in Milsbeek en de omslag van gebruiks- naar sieraardewerk. In verband met de maatregelen die zijn genomen wegens het coronavirus is de kelder tijdelijk niet toegankelijk. Voor het museum is dat een goede reden om de geschiedenis van Gennep als keramisch centrum in Noord-Limburg in een thematentoonstelling voor het voetlicht brengen.

Bij wijze van hommage aan de voorgangers van de huidige generatie keramisten in onze regio,  hebben – speciaal voor deze expositie –  familieleden van vijf inmiddels overleden (keramische) Noord-Limburgse kunstenaars  een werkstuk in bruikleen gegeven dat kenmerkend is voor hun oeuvre.

 

Gegevens

Begin:
27 juni 2020 | 13:30
Einde:
23 augustus 2020 | 17:00