Openingstijden: wo, za, zo 13:30 - 17:00 uur

WEER OPEN SINDS 6 JUNI 2020

by admin

VOORLOPIG DRIE MIDDAGEN PER WEEK

In verband met het coronavirus werden alle musea in Nederland gesloten. Ook Museum Het Petershuis is al vanaf medio maart niet meer open geweest. Inmiddels heeft de regering besloten dat musea onder voorwaarden hun deuren weer voor het publiek mogen openen vanaf 1 juni. Er is in het Petershuis hard gewerkt om aan alle veiligheids- en hygiënevoorschriften te kunnen voldoen. Vanaf zaterdag 6 juni is het zover! Dan zijn de bezoekers weer welkom; maar voorlopig op slechts drie middagen per week (woensdag, zaterdag en zondag). Sinds 1 juli is het niet meer nodig om je vooraf aan te melden; we vragen je in het museum wel om je te registreren.

HIER kun je jouw voorgenomen bezoek aanmelden

Wandkleden van José Rondeel

Op 14 maart werd een expositie van José Rondeel uit Landgraaf geopend. Haar boeiende wandkleden zijn met de hand geweven, van schapenwol die zij zelf heeft gesponnen en volgens eeuwenoude recepten met plantaardige materialen geverfd. De afbeeldingen op haar kleden getuigen van haar liefde voor de natuur. Uit het veelvuldig gebruik van symbolen uit verschillende culturen in het Midden-Oosten en Afrika blijkt haar fascinatie voor tribale kunst. De expositie van José Rondeel was alleen op de dag na de officiële opening nog voor het publiek toegankelijk; daarna ging het museum dicht vanwege het coronavirus (Covid19). Het werk zal nu te zien zijn van 6 t.e.m. 21 juni. Met de kunstenaar is afgesproken dat zij opnieuw komt exposeren in 2021 tussen 24 oktober en 28 november.

Expositie vrijetijdskunstenaars verplaatst naar de kerstperiode

Ook een aantal andere exposities moest naar een latere datum worden verschoven. Zo ook de bijzondere expositie van 30 vrijetijdskunstenaars uit onze regio. Al die kunstenaars zijn door het museum uitgenodigd een nieuw werk te maken op het thema Historie en omgeving van Gennep. Het resultaat is een grote variëteit aan persoonlijke visies op dit brede thema. Alle kunstwerken worden gebundeld in een boekje dat door het museum wordt uitgegeven en bij de opening van de expositie wordt gepresenteerd. Aanvankelijk was deze expositie gepland voor de maanden juli en augustus, dus tijdens de zomervakantie van 2020, maar is nu verschoven naar de winterperiode (13 december 2020 t.e.m. 24 januari 2021).

Keramiekcollectie in de spotlights

Vaste bezoekers van het museum weten dat in het Petershuis veel en interessante keramiek is te vinden, vooral in de gewelvenkelder van het museum. De veelzijdige collectie omvat regionaal gebruiks- en sieraardewerk uit de 17e eeuw tot en met hoogwaardig modern werk uit binnen- en buitenland van eigentijdse keramisten die deelnamen aan het jaarlijkse keramiekfestival Keramisto in Milsbeek. Om veiligheidsredenen is de kelder de eerstkomende periode echter niet toegankelijk. Een goede reden om de collectie extra onder de aandacht te plaatsen in een speciale expositie over Gennep als keramiekstad.

Maatregelen in verband met veiligheid bezoekers en vrijwilligers

De gezondheid van bezoekers en medewerkers staat voorop. Daarom neemt het museum de komende periode een aantal veiligheids- en hygiënemaatregelen, overeenkomstig het protocol van de Museumvereniging.  Bezoekers worden bij binnenkomst verzocht zich te registreren. Dat is noodzakelijk, zodat achteraf kan worden uitgezocht bij wie iemand die positief op het coronavirus is getest mogelijk in de buurt is geweest.

Het aantal personen dat tegelijkertijd in het museum aanwezig mag zijn is beperkt tot 25. En het aantal mensen op dezelfde verdieping mag niet meer zijn dan 10. De moeilijk toegankelijke kelder, bereikbaar via een onoverzichtelijke wenteltrap, is afgesloten. Ook het toilet is voor bezoekers gesloten. Koptelefoons en touchscreens zijn buiten gebruik gesteld. Net als overal elders geldt in het museum de regel dat je ten opzichte van anderen een afstand van 1,5 meter in acht moet nemen.
Daarom is er een wandelroute in één richting door het gebouw uitgezet; het pand wordt via de achteruitgang verlaten. Bij binnenkomst worden bezoekers verzocht hun handen te wassen.  En als je verkouden of grieperig bent, blijf dan thuis.

Openingstijden aangepast

Normaliter is het museum open op alle middagen van woensdag t.e.m. zondag. Museum Het Petershuis is echter voor 100 procent een vrijwilligersorganisatie. Die vrijwilligers willen heel graag de deuren van het museum voor je openzetten en je weer welkom heten in ‘ons huis’. Zij moeten zich wel veilig voelen en die veiligheid ook aan de bezoekers kunnen leveren. Omdat veel medewerkers door leeftijd of gezondheid behoren tot de risicogroep, kan het museum voorlopig slechts open op drie middagen per week, te weten op woensdag, zaterdag en zondag tussen 13:30 – 17:00 uur.