Openingstijden: woensdag t.e.m. zondag van 13:00 - 16:30 uur

Wilma Bertrams-Hoose en Karel Roelofs | SYMBOLIEK & REALISME

Van 20 mei t.e.m. 2 juli exposeren Wilma Bertrams-Hoose en Karel Roelofs in Museum Het Petershuis onder het motto ‘Symboliek & Realisme’. De expositie start op 18 mei, de officiële opening is op 20 mei aanstaande.

WILMA BERTRAMS-HOOSE

Haar werkzame leven heeft altijd bestaan uit werken met kinderen en volwassenen. In haar vrije tijd zoekt ze rust en inspiratie in het bos of aan de kust. Dit is duidelijk terug te zien in haar kunst, waar ze zich vanaf 2018 volledig op gericht heeft.

In het beoefenen van kunst houdt ze van diversiteit en kan daar volledig in opgaan. Schilderen, boetseren en fotograferen wisselen elkaar regelmatig af. Om haar creativiteit meer tot uiting te laten komen en haar techniek te verbeteren is zij gaan studeren aan de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten te Arendonk. Hier is zij afgestudeerd in de richting Beeldende en Ruimtelijke kunst.

 

KAREL ROELOFS

In het werk van Karel Roelofs spelen symboliek en verbeelding een prominente rol. Thema’s vormen de psychiatrie,  psychologie, antropologie en de ‘condition humaine’ in algehele zin.

Karel houdt ervan om zich ondermeer te laten inspireren door mythologie, religieuze uitingsvormen, geestelijke aberraties,  sagen en legenden, gedichten, muziek en songteksten. Hij schuwt daarbij het grote gebaar niet.

Vooral de waanzin (en de tragiek daarvan)  intrigeren hem en bezorgen hem een gevoel van urgentie om zich beeldend te uiten.  Zo ontstaan zijn beelden en objecten dikwijls in een gedrevenheid  en een bijna ononderbroken “flow”,  waarbij werkpauzes en zelfs de nachtrust het niet zelden moeten ontgelden. Zijn creaties kenmerken zich door een veelvoud aan vormen die vaak vloeiend in elkaar overlopen. Gedurende het scheppingsproces nopen de thema’s hem daartoe, door hun met  alles ermee verbonden uiteenlopende aspecten. Die komen al mediterend over het beeld dat hij schept, bij hem op. Empathie met het onderwerp is daarbij natuurlijk onontbeerlijk.  Zijn werken krijgen voor hemzelf, na hun voltooing, het karakter van plaatjesboeken, die, daar in bladerend,  de doorvoelde gevoelens en meditaties over hun betekenis illustreren.

Hoewel dikwijls duister en soms zelfs luguber in hun verschijningsvorm, staat in de werken van Karel Roelofs uiteindelijk het mededogen en bovenal de Liefde centraal.