Openingstijden: wo t/m zo 13:30 - 16:30 uur

Niersstraat 2

6591 CB Gennep

Thema-expositie | ‘ONZE BEVRIJDERS IN BEELD’

Expositie

De gemeente Gennep werd op 11 en 12 februari 1945 bevrijd tijdens de Operatie Veritable, ook bekend als de Slag om het Reichswald. Deze grootscheepse militaire operatie van de Britse 21e Legergroep stond onder leiding van veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het was de noordelijke helft van een tangbeweging om het gebied tussen de Roer en de Rijn te bevrijden. De operatie vond plaats tussen 8 februari en 11 maart 1945. De geallieerden verloren hierbij 23.000 manschappen. De Duitsers hadden 38.000 doden en gewonden te betreuren en er werden nog eens 52.000 Duitsers krijgsgevangen gemaakt.

De bloedige strijd die in en rond het geëvacueerde Gennep werd gevoerd is na de oorlog diverse malen herdacht in aanwezigheid van veteranen die deel uitmaakten van deze troepenmacht. Ook tijdens de herdenking van 75 jaar vrijheid, in het weekend van 15 en 16 februari, zullen enkele van hen de plechtigheden in Gennep bijwonen.

Uit waardering voor onze bevrijders heeft de Stichting Veritable een expositie samengesteld waarin veteranen die ons de afgelopen decennia hebben bezocht, nogmaals in herinnering worden gebracht. Deze thema-expositie ‘ONZE BEVRIJDERS IN BEELD’ is van zondag 2 februari t.e.m. zondag 8 maart 2020 te zien in Museum Het Petershuis en wordt op zaterdagmiddag 1 februari om 15:00 uur geopend door burgemeester Willibrord van Beek.

Zie voor een uitgebreid herdenkingsprogramma de website van de Stichting Evenementen Gennep (SEG)

Of beluister de februari-uitzending van Culthis Radio, o.a. te vinden op  https://www.museumhetpetershuis.nl/culthisradio/

Deze expositie werd op zaterdag 1 februari 2020 officieel geopend door burgemeester Willibrord van Beek. Een uitgebreide fotoreportage van deze opening werd gemaakt door fotograaf Gerard Kruijsen (zie hieronder)