Openingstijden: woensdag t.e.m. zondag van 13:00 - 16:30 uur

Peter Roovers °1902 †1993 | DECOR VOOR DE SAMENLEVING

Retrospectief

Vanaf 9 juli toont Museum het Petershuis in Gennep een overzicht van het werk van beeldhouwer Peter Roovers. In ‘Decor voor de samenleving’ maakt de toeschouwer een reis door het leven van deze Heijense Rotterdammer aan de hand van een selectie van zijn werk, schetsen en brieven.

Peter Roovers (Rotterdam, 10 mei 1902) volgt avondlessen aan de Rotterdamse academie en doet vakkennis op in ateliers in onder meer Parijs, Antwerpen en Maastricht. In 1933 volgt zijn eerste tentoonstelling. Als portrettist maakt Roovers al voor d

e oorlog furore. Hij portretteert gegoede burgers en hoogwaardigheidsbekleders waaronder niemand minder dan koningin Wilhelmina. Met de Oranjes bouwt Roovers een goede band op. Ook de koninginnen Juliana en Beatrix worden door hem in brons vereeuwigd.

Gedurende de oorlog voert Roovers alleen kerkelijke opdrachten uit. Hij wordt geen lid van de zogenoemde Kulturkammer. Na de oorlog pakt hij de draad succesvol op. Tot naoorlogse opdrachten behoren diverse oorlogsmonumenten zoals in Den Bosch, Venlo en Goirle.

In 1948 koopt hij de ruïne van kasteel Heijen. De restauratie wordt zijn levenswerk. Roovers maakt van het kasteel een thuis én atelier.  Daarom beschouwen de inwoners van het Noord-Limburgse Gennep Roovers graag als een van hen. Fragmenten uit leven en werk zijn vanaf 9 juli te zien in een prachtig opgezet retrospectief in het Gennepse ‘Museum Het Petershuis’.

9 juli tot 10 september: Peter Roovers – Een decor voor de samenleving, Museum Het Petershuis, Niersstraat 2, Gennep. Open: woensdag t/m zondag 13.00-16.30 uur.

22 juli en 19 augustus: 11.00-16.00 uur openstelling atelier van Peter Roovers in kasteel Huys Heijen. Gedurende de expositie houdt biograaf Leo Ewals enkele lezingen. Voor actuele informatie over deze activiteiten en data: zie de website van Museum Het Petershuis. De expositie gaat vergezeld met de biografie Peter Roovers – Een decor voor de samenleving door Leo Ewals.