Openingstijden: woensdag t.e.m. zondag van 13:00 - 16:30 uur

Marjan van Herpen | BAROKKE PARELS

Haar inspiratie voor haar portretten en stillevens haalt fotograaf Marjan van Herpen uit de schilderkunst van de Barok, gecombineerd met hedendaagse aspecten. Ze houdt vooral van de schaarse belichting die zo mooi te zien was bij de schilders uit de Gouden Eeuw. De stillevens uit de Vlaams-Nederlandse schilderkunst uit de 17e eeuw zijn vooral beroemd om de stofuitdrukking.

Ook voor Marjan is de weergave van het oppervlak van een voorwerp  heel belangrijk. Secuur bouwt ze haar stillevens op met alledaagse voorwerpen, stoffen, bloemen, fruit en groenten, die qua sfeer doen denken aan de oude meesters. In de nabewerking wordt er daarnaast nog in de computer ‘geschilderd’ waarbij er bijzondere texturen toegevoegd worden.

Bij haar portretten zie je vaak het thema kind en dier, waarbij Marjan op zoek gaat naar een overeenkomst – of juist een tegenstelling –  tussen kind en dier. Dit geeft het portret een soort surrealistische barokke uitstraling.

 Nee, een stilleven is niet stil….

Een stilleven is eigenlijk helemaal niet zo stil. Een stilleven vertelt een heel verhaal over het leven en is daardoor eigenlijk heel levendig. Het maakt Marjan nieuwsgierig. Wie hebben de voorwerpen gebruikt. Leven ze nog? Of zijn de voorwerpen echt heel erg oud. Wat is er allemaal mee gebeurd, wat voor verhaal vertellen ze ons. Bij elkaar gezet staan ze misschien wel heel stil maar worden des te levendiger omdat de combinatie misschien wel heel vreemd of juist heel bijzonder wordt. Soms komen ze uit dezelfde tijd, maar soms zitten er ook vele jaren tussen. Marjan gaat op zoek naar vorm, kleur, materiaal en compositie. Soms weet ze dat de voorwerpen die ze neerzet vroeger ook bij elkaar stonden maar vaak doen ze haar ook denken aan een thema of vormen ze een mooie combinatie. Het fruit en de bloemen zijn vers en fris en vormen voor haar de schakel met de stillevens uit de 17e eeuw.
Ze vraagt zich telkens weer af welke weg zo’n voorwerp heeft bewandeld. Wat vertellen de gebruikerssporen, de krassen en de deuken. Waar stond die kan, bord of vaas? Wie staat er op de foto in het mooie lijstje. Allemaal stille getuigen van een waarschijnlijk bewogen leven met een levendig verhaal. Een stilleven is behoorlijk levend.

Voor meer informatie, zie:

Website: www.marjanvanherpen.eu

Facebook: https://www.facebook.com/MarjanvanHerpenFotografie/

Instagram: https://www.instagram.com/marjanvanherpen_fotografie/