Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13:00 - 16:30 uur

Leo Maesen | Niets is wat het lijkt

90-jarige Reuvenaar exposeert in Museum het Petershuis Gennep

Leo Maesen uit Reuver noemt zich in eerste plaats etser. Terwijl hij zijn kunstzinnige carrière toch echt als schilder begon. Dat deed hij als autodidact. Tijdens zijn ontdekkingsreis in de schildertechniek ontdekte hij de techniek van het etsen. Dat boeide hem zozeer dat hij besloot er een opleiding in te gaan volgen.

 

Hij begon met de 5-jarige opleiding Vrije Grafiek hogere graad om daar vervolgens ook nog de 2-jarige opleiding Specialisatiegraad aan toe te voegen. Dat deed hij aan de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten in het Belgische Maasmechelen.

Schoonheid, techniek en vakmanschap

Behalve een oog voor schoonheid dient een kunstenaar ook over technische vaardigheden te beschikken en al helemaal als etser. In deze techniek vinden talent, schoonheid én vakmanschap elkaar bij uitstek. Het een kan niet zonder het ander. Maesen heeft zich zeer verdiept in de technische mogelijkheden van de etskunst. Lijndiktes en -diepten, grijswaarden, licht versus donker.

Herscheppen van de werkelijkheid

De alledaagse werkelijkheid is voor Leo Maesen uitgangspunt van zijn scheppingsdrang om vervolgens aan die alledaagse realiteit een nieuwe twist te geven. Zo herschept hij die werkelijkheid tot een nieuwe realiteit. Die Napoleonslinde bijvoorbeeld, dat het hier om een boom gaat is duidelijk. Maar bij nadere beschouwing wordt deze linde een boom die jou als beschouwer werkelijk zou kunnen gaan vertellen wat hij in al die eeuwen aan menselijke bedrijvigheid aan zich voorbijzag trekken. 

Zo werkt Maesen overigens ook bij in zijn schilderijen. Aanvankelijk natuurgetrouw brengt hij vervolgens een zekere vervreemding aan in het beeld. Je denkt te weten wat je ziet om er vervolgens achter te komen dat schijn bedriegt. En zo verrast Leo Maesen menig bezoeker de komende weken in Museum het Petershuis. Leuk om te weten, bij de start van zijn expositie in Gennep viert de kunstenaar zijn 90ste verjaardag!