Openingstijden: wo t/m zo 13:30 - 16:30 uur

Niersstraat 2

6591 CB Gennep

José Rondeel | SCHERING EN INSLAG

Deze prachtige expositie is officieel geopend op zaterdagmiddag 14 maart 2020. Helaas moest direct daarna besloten worden om het museum vanaf woensdag 18 maart te sluiten in verband met het Coronavirus. Wegens de thans geldende beperkingen op last van de rijksoverheid is de sluiting verlengd. Maar vanaf 6 t.e.m. 21 juni 2020 zijn de wandkleden van José Rondeel weer te bewonderen. Het werk is opnieuw in ons museum te zien in de periode van 24 oktober t.e.m. 28 november 2021. Zie ook de informatie in het nieuwsbericht op deze site.

SCHERING EN INSLAG

Deze expositie toont werken van José Rondeel uit Landgraaf. Zij maakt handgeweven wandkleden van schapenwol.  Deze wol is door haarzelf gesponnen en geverfd met plantaardige materialen  volgens eeuwenoude recepten. Hiervoor worden met name de grand-teint verfstoffen gebruikt, vanwege de intensiteit en houdbaarheid van de natuurlijke kleuren. De techniek is het zogenoemde inlegwerk, met gebruikmaking van twee schachten. Er worden verschillende rieten gebruikt.

Bij het maken van haar ontwerpen laat José zich inspireren door elkaar ogenschijnlijk tegenwerkende en/of aanvullende krachten. Daarnaast zijn de natuur en haar liefde voor tribale kunst belangrijke inspiratiebronnen. Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van symbolen uit verschillende culturen, waarmee zij de diepere betekenis van het geheel wil benadrukken.

Het tot stand komen van een wandkleed d.m.v. het spinnen van de wol, plantaardig verven, het maken van een ontwerp en het weven vormen tesamen een intensief en langdurig proces, waarmee José zich buiten de hectiek van de huidige tijd stelt.

José exposeerde op verschillende plaatsen in Nederland, Belgie en Duitsland.