
De natuur als ware kunstenaar
Christa Schumacher is afkomstig uit Eupen in Oost-België en woont nu in Xanten aan de Rijn.
Haar kunstwerken zijn vaak geïnspireerd door gedaantes en vormen die in de natuur zichtbaar worden als je er met een “tweede blik” naar kijkt – in de wereld achter het voor de hand liggende en gebruikelijke.
Zo ontstaan haar “Naturgestalten”: figuren en objecten die deel van een magisch – betoverende wereld schijnen te zijn en die de schoonheid en bijzonderheden der natuur op buitengewone manier zichtbaar maken. De gedaanteveranderingen van planten, van ontkiemen tot vergaan, fascineren Christa Schumacher in het bijzonder. Vooral in het laatste stadium. Voordat iets geheel vergaat, voegt ze er verdere veranderingen aan toe waardoor het als “Naturgestalt” behouden blijft. Of ze legt het vast als een fascinerendes foto.
Haar lijfspreuk zegt: “dingen zijn niet wat ze zijn, ze zijn wat wij ervan maken“, zoals de bekende Frans – Baskische dramaturg Jean Anouilh (1910-1987) het ooit treffend uitdrukte: “Les choses ne sont pas se qu’elles sont, elles sont ce qu’on les fait”. Zo blijft de natuur zelf voor Christa Schumacher de ware kunstenaar . Zij ziet haar eigen rol in het zichtbaar maken van al dat fascinerende, dat de natuur te bieden heeft. Bijvoorbeeld doordat ze een afgevallen boomtak bewerkt, hem een antiek porseleinen hoofdje opzet en de zo zichtbaar gemaakte “Dirigent” een dirigeerstokje in de hand geeft. Of doordat ze een groepje bijna vergane klaprozen in “Mohnherr im roten Mantel” fotografisch zo in beeld zet, dat een vorst in rode mantel schijnbaar een bespreking met zijn onderdanen voert. De kijker wordt zo uitgenodigd ook met die tweede blik te kijken en de magie te ervaren die zich achter het onopvallende ontvouwt – en daardoor tot het kijken naar een bezielde natuur.
Naast de Naturgestalten omvat de expositie vele werken op basis van “aspergepapyrus”: zelf uit plantenvezels geschept papier, soms op een ondergrond van zijde of linnen. Tijdens het schepproces worden kleine vondsten uit de natuur ingebed of vervormingen gecreëerd; zo ontstaan handgeschepte collages en reliëfs. Ook objecten met half verkoold hout uit een verlaten kampvuur, die met uit kozo- of gampivezels gevormde elementen in een spannend contrast gezet zijn. Of de installatie “Mohntanz”: een salonachtige omgeving, waarin zaadcapsules van klaprozen op hun bizar verdraaide beentjes met elkaar lijken te dansen of communiceren.